Demontage

27-2-2016

Vandaag heb ik een inventarisatie gedaan van alle onderdelen die bij de donor geleverd zijn. Er blijken toch nog wel noodzakelijk onderdelen te missen zoals:

  • Kachelbediening
  • Hoofremcilinder, remklauwen, remschuiven, remleidingen en pedalen set
  • Koplampen, Accu
  • Druklager
  • Carburateur

Gelukkig is er nog een ruim aanbod van 2CV onderdelen op het internet en de ontbrekende onderdelen zijn dan ook snel gevonden. En wat de remmen betreft, daarvan wil je zeker weten dat het allemaal goed is en had ik het waarschijnlijk sowieso vervangen.  

 

Nu was het eerst tijd voor een weekje wintersport

13-3-2016

Vandaag alle losse onderdelen van de body verwijderd zoals:

  • Deuren
  • Motorkap
  • Dak
  • Kofferdeksel
  • Spatborden
18-3-2016

Vandaag eerst naar Burton geweest om wat specialistisch gereedschap en RX5 en RX10 te halen. Daar spreek ik Jean Louis en het bleek dat hij naar dezelfde donor op het internet had gekeken. Hij vraagt me dan ook om foto’s te maken van het plaatwerk en de koets omdat hij nog materiaal zoekt voor het opknappen van zijn eigen 2CV. Hieronder een overzicht van de staat waarin de donor verkeerde. Tijdens het demonteren was mijn indruk al dat er niet meer veel van te gebruiken was.

Thuis gekomen heb ik Jean Louis de foto’s gestuurd en daarna ben ik verder gegaan met het demonteren en de stuurstang en alle onderdelen van de body en het plaatwerk verwijderd die eventueel verkoopbaar zijn. Wat je dan uiteindelijk overhoudt is een kale koets en een berg met losse onderdelen.

Hierna de body van het chassis verwijderd, vooral de voorkant van het chassis blijkt er slecht aan toe te zijn. Hij breekt nog niet door zoals ik ook al bij andere bouwverslagen gelezen heb maar hij is wel op. Op zich niet zo vreemd na 30 jaar. Gelijk alle moeren van de onderdelen die gedemonteerd moeten worden met een staalborstel van het vuil ontdaan en flink ingespoten met kruipolie. 

Toen het chassis op bokken gezet, de wielen verwijderd en begonnen met het demonteren van de schokbrekers. De schokbrekers en ook de veerpotten zijn aan vervanging toe. De schokbrekers krijg ik nog van het chassis af maar de veerpotten lijken door de roest wel versmolten met het chassis en krijg ik met geen mogelijkheid los. Helaas stond het fototoestel niet helemaal goed ingesteld, en kwam ik er te laat achter, en zijn niet alle foto’s scherp.

’s Avonds liet Jean Louis weten dat hij de koets en het plaatwerk te slecht vond om voor zijn restauratie project te gebruiken. Eerlijk gezegd had ik ook niet anders verwacht.

19-3-2016

Omdat de koets niet meer te gebruiken is heb ik deze vandaag met de haakse slijper in stukken geslepen en wat je dan overhoudt is veel roest en hapklare brokken van de body.

Daarna de tank verwijderd en geprobeerd de wielnaafmoeren aan de voorzijde los te krijgen, wat niet gelukt is. Want zoals de handleiding al aangeeft moet je dit doen op het moment dat de auto nog remmen heeft. En bij mijn donor was alles al gedemonteerd. Ook hier zijn de foto’s helaas niet scherp, weer aan een verkeerd knopje gezeten zonder dat ik het in de gaten had. 

26-03-2016

Achteras van het chassis verwijderd. Dit gaat redelijk makkelijk. De kruipolie heeft zijn werk gedaan. Bij de vooras is het een heel ander verhaal de linkerkant lukt goed maar de rechter kant zit muurvast. Omdat het chassis toch vervangen wordt heb ik uiteindelijk de bouten bovenaan met de slijptol doorgeslepen. Nu kan ik de vooras verwijderen en blijkt dat de bouten die door het chassis gaan in het chassis vastgeroest zitten omdat het chassis op die plek helemaal doorgeroest is. Bij de donor zaten 7 velgen met banden. De banden zijn allemaal slecht en van de 7 velgen zijn er 3 dusdanig verroest dat deze niet meer te gebruiken zijn. Daarom bij de Kwik-Fit gevraagd of zij de banden van de velgen kunnen verwijderen zodat ik deze gescheiden aan kan bieden. De Kwik-Fit doet dit gratis (goede service). Omdat ik de veerpotten niet van het chassis af krijg en ik deze wel wil laten reviseren, heb ik de uitstekende delen van het oude chassis afgeslepen zodat dit wat handzamer wordt om mee te nemen.  Nu alles van het chassis verwijderd is brengen ik de oude body en de oud schokbrekers, velgen etc. in twee ladingen naar het oud ijzer. Dat levert wel € 14,– op.

En wat je na de demontage van het chassis overhoudt is een bult roest en een berg onderdelen die ik voor een deel zal verkopen en de rest zal opgeknapt/gereviseerd worden.

Als laatste nog geprobeerd om de spoorstangen van de vooras te verwijderen. Hiervoor had ik bij BCC een spoorstangtrekker gekocht. De eerste spoorstang ging prima, maar bij de tweede hoor ik een knal, zoals ik ook bij de eerste had gehoord toen deze los kwam, echter nu was de spoorstangtrekker kapot en zat de spoorstang nog op zijn plaats. Uiteindelijk de spoorstangtrekker naar BCC teruggebracht en daar deed men niet moeilijk (kwam vaker voor) en omdat ik hem niet meer nodig had kreeg ik het bedrag terug (goede service).

De demontage is klaar en kan ik verder met het reviseren van de te hergebruiken onderdelen.